Títol: Fills del Nil
Autor: Xavier Aldekoa
Editorial: Ara Llibres
Any d'edició: 2017
En aquest cas, abans de parlar del llibre, primer cal parlar de l’autor per entendre què ens trobarem a les seves pàgines (extret del web de l’editorial):
Xavier Aldekoa (Barcelona, 1981) és periodista, corresponsal de La Vanguardia a l’Àfrica i realitzador de reportatges de televisió per a diferents mitjans. En els últims anys ha cobert múltiples conflictes socials a Somàlia, la República Democràtica del Congo, el Sudan del Sud, Angola i Zimbàbue, entre d’altres. És cofundador de la revista de periodisme 5W i de la productora social i independent Muzungu. La seva tasca ha estat reconeguda amb el X Premi de Periodisme Solidari Joan Gomis, el VI Premio Letras Enredadas, el I Premi Revbela i el premi Buena Prensa a la millor sèrie de reportatges.
I ara ja podem parlar del llibre.
El Nil és molt més que un riu. És i ha sigut, una artèria de comunicació entre molt variades comunitats africanes (de l’Àfrica negra a l’Àfrica àrab) i aquesta és la visió que ens vol transmetre l’autor en aquest llibre.
En ell, en Xavier fa un recorregut per tots els països que el Nil travessa fins a arribar al mar, considerant les dues branques, el Nil Blanc i el Nil Blau, i ho fa parlant i explicant-nos històries dels habitants de cada lloc. En definitiva, fa un recorregut per Uganda i Sudan del Sud (el Nil Blanc), Etiòpia (el Nil Blau), Sudan (on s’uneixen les dues branques, formant un únic riu) i Egipte.
Al llarg de tot el recorregut, en Xavier troba gent, hi parla i ens explica les seves converses i les coses que els passen. D’aquesta manera descobrim problemes dels quals difícilment en tenim coneixement aquí, com poden ser la situació de la comunitat núbia d’Egipte (marginada), les diferents guerres (oblidades o no) que hi ha per tot el recorregut (especialment a Sudan del Sud), els problemes dels pobles nòmades, etc. Tot explicat pels seus protagonistes i molt correctament contextualitzat per l’autor, que ens explica la història que hi ha al darrere del problema actual.
En resum, aquest és un llibre molt interessant però té una pega i és que, com que només fa tastets d’alguns temes, et deixa amb ganes de més i cal investigar per veure què trobem que ens permeti apaivagar aquesta fam.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada