dijous, 16 d’agost del 2018

Paraíso, d'Abdulrazak Gurnah



Títol: Paraíso
Autor: Abdulrazak Gurnah
Editorial: Muchnik Editores
Any d'edició: 1997


Les referències que tenia sobre aquest autor i aquest llibre eren enganyoses. Abdulrazak Gurnah és de Zanzíbar i tot feia pensar que la novel·la tindria relació amb l'illa i la veritat és que no. Zanzíbar apareix però ni és la localització principal ni els protagonistes hi tenen una vinculació directa. Tanmateix, Paraíso és una meravella.

Ens hem de situar a l'Àfrica Oriental Alemanya a principis del segle XX. En Yusuf, un nen swahili que viu a l'interior, és entregat per la seva família al seu "oncle" Aziz, un comerciant de la costa. D'aquesta manera en Yusuf viatja amb ell fins a una ciutat costanera on comença a treballar a la botiga que té el comerciant. Allí comparteix les tasques amb en Khalil, qui esdevindrà una mena de germà gran d'en Yusuf. La botiga està enganxada a la casa d'Aziz, una casa envoltada per alts murs, on hi ha un preciós jardí amb quatre canals i ple d'arbres fruiters, d'on no surten mai l'ama, l'esposa d'Aziz, i una criada misteriosa. En Yusuf no entra mai a la casa, només al jardí, del qual té cura i que considera el seu paradís personal, mentre que en Khalil s'hi mou més lliurement.

Amb el temps en Yusuf descobreix que és un ostatge, va ser entregat a Aziz (amb qui no té cap vincle) a causa del deute que va contreure el seu pare amb el comerciant. No és un esclau, perquè les autoritats blanques han prohibit l'esclavatge, però tampoc és lliure. El comerciant desenvolupa una gran estima per en Yusuf, ja sigui per la seva bellesa (que captiva dones i homes indistintament) o pels seus somnis premonitoris, així que se l'emporta a una expedició comercial a l'interior del país, per fer negocis amb les tribus salvatges. Però la primera expedició acaba quan en Yusuf es queda a una petita ciutat de l'interior amb en Hamid, un altre comerciant que treballa amb l'Aziz (de fet, en Hamid li guarda certs productes prohibits). Allà es queda uns anys, fins que en una expedició posterior, es reincorpora al seguici d'Aziz. Però aquesta expedició acaba com el rosari de l'aurora. Malgrat tot, aconsegueixen tornar a casa. 

Però les coses estan canviant, els blancs imposen la seva llei i es barallen entre ells. Un dia, en Khalil i en Yusuf, amagats a la botiga, veuen un oficial alemany comandant un grup d'askaris. La Primera Guerra Mundial arriba a l'Àfrica.

Paraíso és una excel·lent novel·la, on es tracten moltes coses: el colonialisme europeu, el domini àrab de la costa, la presència hindú, l'esclavatge, el comerç i el contraban, les relacions entre els diferents grups que viuen allà, l'amistat, la religió... I tot explicat d'una manera meravellosa, com el jardí de la casa d'Aziz. 

Abdulrazak Gurnah és un autor a tenir present a partir d'ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada