dilluns, 26 de desembre del 2016

Morituri, Doble Blanco y El Otoño de las Quimeras, de Yasmina Khadra



Títols: Morituri, Doble Blanco y El Otoño de las Quimeras
Autor: Yasmina Khadra
Editorial: Zoela Ediciones
Any d'edició: 2001

Preàmbul: en una entrevista publicada al suplement Culturas de La Vanguardia el passat juny, l'escriptor alemany d'origen sirià Rafik Schami reflexiona sobre per què no hi ha bones novel·les policíaques àrabs, pregunta que apareix de la seva pròpia novel·la 'Sofía o el origen de todas las historias'.

A la resposta diu que el motiu és que el públic àrab no es creuria el que passa a la novel·la perquè el món de la novel·la, tot i ser semblant al real, no és creïble per a ells, i posa un exemple: tothom sap que el qui acabarà a la presó en un cas que afecti certes persones (o famílies) serà el policia i no pas l'investigat, encara que tingui les mans tacades amb la sang de la víctima i que la novel·la digui el contrari. Fi del preàmbul.

Sempre s'ha comentat l'elevat contingut social de la novel·la negra, que acostuma a deixar constància de les coses que passen als marges de la nostra societat, moltes increïbles, però sempre dotant-les d'una pàtina de realitat i que siguin mínimament versemblants.

Per això són tan excepcionals les novel·les de Yasmina Khadra, perquè són autèntica novel·la negra en un país musulmà. En concret, aquestes tres protagonitzades pel comissari Brahim Llob i el seu equip (publicades també en un únic volum amb el nom de La Trilogia de Argel) i localitzades a l'Algèria de la dècada dels 90, en plena guerra civil entre el bàndol governamental i els islamistes. En un país fet a miques, on ningú confia en ningú i la gent sobreviu com bonament pot, Llob està al centre del camp de batalla, i tots dos bàndols l'apunten. De fet Llob odia tant als islamistes com a les elits dominants que governen. Per un antic lluitador per la independència, la situació actual és fruit de moltes traïcions i està completament decebut amb el país, no confia ni en els uns ni en els altres. A més, és escriptor de novel·la policíaca (on mostra el grau de degradació i de corrupció del país), cosa que li porta greus problemes al darrer volum.

Corrupció a dojo, assassinats, guerra civil, cotxes bomba, famílies desfetes, exilis, la violència extrema com a norma... Tot això ho trobem a aquests llibres, amb un estil sec, directe i contundent, amb grans dosis de sarcasme i humor negre. En aquests tres llibres Llob investiga la desaparició d'una noia de família benestant (Morituri), l'assassinat d'un antic diplomàtic (Doble Blanco) i, finalment, l'aparten de la feina per escriure un llibre crític amb la situació del país (El Otoño de las Quimeras). Tanmateix res no és el que sembla i les coses es compliquen de manera extraordinària.

Per acabar, Yasmina Khadra és el pseudònim de Mohamed Moulessehoul, antic oficial de l'exèrcit algerià. No és difícil pensar que autor i personatge comparteixen moltes coses. El resultat són tres llibres molt recomanables i que fan pensar, malgrat l'extrema cruesa dels fets narrats.


PS: les fotos de les portades són de Michael von Graffenried i són excepcionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada