diumenge, 24 de maig del 2020

Arenas de Arabia, de Wilfred Thesiger



Títol: Arenas de Arabia
Editorial: Círculo de lectores - Península
Any d'edició: 1999



Wilfred Thesiger, l'últim explorador segons Manuel Leguineche, era fill d'un diplomàtic britànic destinat a Abissínia (actual Etiòpia), on neix. En fer nou anys, la família l'envia cap a Anglaterra per educar-lo a les escoles més elitistes però resulta que s'avorreix sobiranament i només vol tornar a l'Àfrica, cosa que aconsegueix el 1933, ja que és convidat a la coronació de Haile Selassie. Des d'aquest moment, Thesiger comença un seguit d'exploracions per les regions més inhòspites i desconegudes d'aquella part d'Àfrica, com la regió habitada pels àfars, fins a la Segona Guerra Mundial, moment en què s'incorpora a files i serveix al Sudan i a Síria.


Un cop acabada la guerra, Thesiger rep la proposta d'investigar l'existència al sud de la Península Aràbiga de zones d'alimentació de les llagostes que assolen la banya d'Àfrica. Delerós per explorar una zona on gairebé cap occidental ha estat mai, Thesiger accepta i aquesta investigació el porta a passar gairebé cinc anys al voltant del Rub al-Khali, el quadrant buit o, com es coneix entre les tribus locals, les arenes.

Aquests cinc anys passats explorant el gran desert d'Aràbia (els millors de la seva vida segons diu l'autor al pròleg) són la part principal d'aquest llibre, que és alhora un llibre de viatges, d'exploració, d'història i d'antropologia. Thesiger fa un total de cinc viatges que el porten pels actuals països del Iemen, Oman, Aràbia Saudita i Emirats Àrabs, sempre acompanyat per uns quants beduïns, vivint com ells i travessant una regió molt diferent de l'actual i on el sistema de tribus era la llei dominant. Així doncs es troba algunes vegades beneficiat, a vegades perjudicat per les rivalitats existents entre els grups tribals i els difícils equilibris per mantenir la pau entre ells.

Thesiger es mostra com un detractor de la modernitat que portarà la incipient explotació petroliera a la zona perquè suposarà la fi d'un estil de vida, la dels beduïns, que entén únic i que admira i això li provoca un desassossec que traspua algunes parts del llibre.

Un llibre d'allò més recomanable, amb il·lustracions, mapes i algunes fotografies fetes per l'autor. Val a dir que Thessiger fa fer centenars de fotografies durant els seus viatges (es poden veure aquí).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada