diumenge, 28 de març del 2021

Cossos Celestes, de Jokha Alharthi



Títol: Cossos Celestes
Any d'edició: 2020

Si cerqueu a l'autora a la xarxa, veureu que és d'Oman, un país al sud-est de la península aràbiga del qual es parla molt poc. Tanmateix, la història d'Oman durant el segle XX ens mostra com va passar d'una societat feudal fins a la modernitat actual i és aquesta transició la base de la novel·la. Cal tenir present que fins al 1970, any del cop d'estat del difunt soldà Qabus ibn Said, el país es regia per una taula de lleis medievals i tenia zones on els estrangers no podien accedir, com es pot llegir a Arenas de Arabia, de Thesiger.

Així doncs, el llibre ens explica les vides de tres germanes del poble de l'Awafi, la Maia, l'Asmà i la Khaula, però també la de l'Abdul·lah, el marit de la Maia, l'Azzan, el pare de les germanes, en Suleiman, pare de l'Abdul·lah, i alguns altres parents i persones properes entre els quals destaca la Zarifa, l'esclava (a mitjan segle XX!!) preferida d'en Suleiman.

A base de capítols breus, cadascun d'ells centrat en un protagonista diferent, la narració fa salts endavant i endarrere en el temps per explicar-nos els efectes de la modernització del país i altres fets importants de la història contemporània d'Oman, com el tractat de Seeb, la guerra del Jàbal Akhdar o la guerra de Dhofar, sobre les famílies i les gents de l'Awafi, que passa de ser un llogaret aïllat i  dominat per un senyor feudal que té súbdits i esclaus, a un poble modern, però d'on la gent marxa per viure a la ciutat o a l'estranger. La transició no és senzilla i la lluita entre tradició i modernitat afecta a tothom, tant materialment com, diguem-ne, moralment.

Aquesta novel·la és una teranyina molt ben feta, cada protagonista va teixint el seu fil i només veient el conjunt copsem la totalitat de la història. Una meravella de llibre.

Finalment, un doble agraïment a l'editorial Les Hores pel molt lloable fet d'editar novel·la àrab contemporània i, a més a més, d'una autora completament  desconeguda d'un país gairebé desconegut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada