diumenge, 30 de gener del 2022

Barriendo el sol de los tejados, de Hanan al-Shaykh


Títol:
Barriendo el sol de los tejados
Autor: Hanan al-Shaykh
Editorial: Ediciones del Bronce
Any d'edició: 2001

Una ràpida ullada a l’entrada de la viquipèdia dedicada a l’escriptora Hanan al-Shaykh ens indica de seguida el principal tema que caracteritza la seva obra: una ferotge crítica al paper atorgat a la dona a la societat musulmana actual, a causa del sistema patriarcal i la tradició, entre d’altres.

Barriendo en sol de los tejados (gran títol) és una antologia de contes, 17 concretament, amb un tret comú: tots els contes tenen protagonistes femenines. A tots aquests relats se’ns mostra la complexitat social del món àrab des del punt de vista femení i es fa palès el contrast entre la cultura àrab i l’occidental, la modernitat i la tradició, la infantesa i la maduresa i la influència de la religió i la superstició a la vida quotidiana.

Els contes que més m’han agradat:
  • El país de los sueños, on una missionera danesa veu com el Iemen capgira totalment la seva vida. Una gran crítica al punt de vista que tenim els occidentals sobre certs països i cultures.
  • Qut al-Qulub, també succeeix al Iemen, per la seva barreja de superstició i realitat, que dóna una solució complicada i imaginativa a un problema més mundà. 
  • Barriendo el sol de los tejados, on una noia magrebina emigra a Londres i allà descobreix la vida lluny de casa, la llibertat sexual i la pròpia sexualitat.
  • No quiero crecer, on els nens protagonistes veuen com el món dels adults acaba amb el seu món.
  • Mis vacaciones, sobre una nena que acompanya un dia al seu pare, que és metge, a la feina i, com al conte anterior, topa amb la cruesa del món adult.
  • El guardían de las vírgenes, sobre un nan que viu a un convent de monges de clausura.

Un bon llibre que m’ha descobert a una escriptora d’allò més interessant. Com sempre hi ha un gran inconvenient, els seus llibres estan descatalogats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada