diumenge, 10 de novembre del 2019

La fortaleza de polvo, d'Ahmad Abdulatif



Títol: La fortaleza de polvo 
Autor: Ahmad Abdulatif
Editorial: Relee - Maktaba
Any d'edició: 2019


Abans de res, felicitar a l'editorial Relee per aquesta nova col·lecció, Maktaba, dedicada a la literatura àrab contemporània. La col·lecció s'inaugura amb una novel·la, la cinquena novel·la de l'autor, que va ser preseleccionada com a candidata al prestigiós premi IPAF (International Prize for Arabic Fiction). Sens dubte, és una proposta arriscada perquè, d'una banda, tot i que el premi IPAF és conegut i reconegut, són molt pocs els autors que hi participen que són traduïts (no oblidem que el premi es dóna a obres escrites en àrab) i, d'altra banda, el fet de ser literatura contemporània tampoc facilita que siguin autors coneguts fora d'àmbits especialitzats.

La novel·la ens narra part de la història d'una família de moriscs, el De Molina, que van viure a Conca. El narrador, després de morir el seu pare, ha de completar un encàrrec: escriure els seus records i copiar els documents que van escriure els seus avantpassats per transmetre'ls a la següent generació.

Durant la realització d'aquesta tasca descobrim què li va passar a la família De Molina des de 1414, és a dir com van passar de mudèjars a moriscs i després cristians nous, per a ser expulsats a principis del segle XVII, en un procés durant el qual van perdent els elements de la seva identitat cultural com ara la religió, l'idioma, la forma de vestir, de menjar, etc. Assistim com perden la seva cultura, l'andalusí, que és problemàtica per al poder que els veu com probables aliats del gran enemic exterior de l'època, l'imperi otomà i que, usant la religió com a excusa, els anul·la com a col·lectiu.

El llibre té un estil poc convencional, ja que té cent capítols, alguns tan breus com un enllaç de Youtube (que ens porten a cançons i poemes relacionats amb la cultura andalusí) i d'altres de poques pàgines. S'alternen els capítols escrits pel narrador amb els capítols provinents de la documentació familiar, cosa que ens fa anar endavant i endarrere en el temps. També hi ha extractes de (suposats) documents del Sant Ofici en la seva persecució d'infidels. Tots aquests elements acaben entrelligant-se per formar una història de supervivència, tant dels qui van romandre a la península com dels que van marxar a l'exili.

En definitiva, un llibre d'allò més interessant, que ens explica uns fets que passen molt desapercebuts en els llibres d'història. Esperem més llibres de Maktaba.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada