diumenge, 25 d’agost del 2019

Masri, el hombre del Delta, de Youssef Al Quaïd





Títol: Masri, el hombre del Delta
Editorial: Noguer y Caralt Editores
Any d'edició: 1994


Novament ens trobem davant un autor sobre el qual es troba poca informació. A més a més, les variades traduccions-transliteracions del seu nom no ajuden a la cerca com tampoc els diferents títols de la novel·la segons l'edició, a saber, War in the Land of Egypt en anglès (traducció molt similar al títol original) o Masri, l'homme du Delta en francès. L'autor és considerat un dels grans escriptors egipcis del segle XX, i s'ha de dir que aquesta és una excel·lent novel·la.

El punt de partida és relativament senzill: el fill petit de l'alcalde d'un poble del Delta del Nil ha de fer el servei militar i el seu pare (personatge totpoderós a la zona) decideix que hi enviarà un altre noi en el seu lloc.


El "designat" és un noi anomenat Masri (en àrab vol dir «egipci») que va néixer el mateix dia que el fill de l'alcalde, essent aquesta l'única similitud entre els dos nois. Mentre que Masri prové d'una família molt humil (de fet, el seu pare tot i estar jubilat treballa com a vigilant de les propietats de l'alcalde), és l'únic noi de la família (té 5 germanes i això l'exclouria de fer el servei militar) i un excel·lent estudiant (fet que també l'exclouria), el fill de l'alcalde és el benjamí d'una família rica (únic fill de la tercera esposa del seu pare) i un complet fracassat als estudis. Ara bé, cap dels seus germans grans ha fet el servei militar i la pressió de la mare (l'esposa favorita del pare) fan que l'alcalde decideixi iniciar l'engany.

Però clar, les coses no són tan fàcils com semblen. La carta de l'exèrcit arriba el mes de juny de 1973 i el sis d'octubre del mateix any comença la guerra del Yom Kippur. Masri mor al front i les seves despulles han de ser retornades a la seva família, però a quina? A la real o a la simulada? La resolució d'aquest problema és la part final del llibre.

La novel·la està estructurada en sis capítols i en cadascun d'ells està narrat per un personatge relacionat amb la història, que avança cronològicament: al primer capítol l'alcalde mateix ens posa en antecedents, al segon un fosc personatge anomenat l'«emprenedor» ens explica com s'organitza l'engany i, d'aquesta manera, el llibre evoluciona fins a arribar al setè capítol, on un inspector de policia es veu obligat a tancar un cas de suplantació de manera poc satisfactòria.

El malaguanyat Masri és poc més que una excusa (un McGuffin d'en Hitchcock) per la vertadera història que vol explicar l'autor que és fer un relat on es mostri com era l'Egipte del moment: un país ple de corrupció i, on malgrat la revolució i les reformes, una elit conservava els seus privilegis mentre la desigualtat persistia.

Definitivament, un gran llibre fa temps que està descatalogat i que mereixeria ser recuperat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada