diumenge, 21 d’octubre del 2018

El Barrio Cristiano, de Nabil Juri



Títol: El Barrio Cristiano (Jerusalén)
Autor: Nabil Juri
Editorial: Cantarabia
Any d'edició: 1996


En aquesta època en què pensem que tot ho trobem a Google, resulta curiós comprovar que no sempre és així. Com a exemple, aquest llibre. No sé si serà per la transliteració - traducció del nom de l'autor, que genera confusió, o per l'escassa repercussió de la seva obra però no hi ha gaire informació al web. Malgrat tot, sí que es troba fàcilment un article acadèmic de sobre aquest llibre, escrit per Clara María Thomas (aquí es pot descarregar).

Nabil Juri (o Khouri) fou un escriptor i periodista palestí, nascut a Jerusalem el 1934, però nacionalitzat libanès que va morir el 2002. Va escriure aquest llibre inspirant-se en la vida del seu amic Yúsef Ráshed, que va morir el 8 de juny de 1968.

El llibre és un monòleg interior de la Salma, la vídua de Yúsef, tot mirant una fotografia del seu difunt marit i, en aquest monòleg, ens explica tota la història de lluita dels nacionalistes palestins per defensar la seva pàtria primer contra els anglesos i després contra els israelians. De fet, el monòleg té lloc a finals de 1967, és a dir, pocs mesos després de la victòria d'Israel a la Guerra dels Sis Dies i de l'ocupació de Jerusalem Est, fins aquells moments sota control de Jordània. La Salma plora la mort d'en Yúsef, que ha mort lluitant per protegir la seva pàtria i el seu barri dels ocupants israelians. En Yúsef era un veterà combatent de les revoltes àrabs dels anys 1936 i 1948 contra anglesos i israelians, participà a nombroses vagues i era una mena de líder de la comunitat del barri cristià de Jerusalem perquè tant en Yúsef com la Salma són àrabs cristians.

A través d'aquest monòleg interior, fem un repàs de la història de Palestina durant gran part del segle XX i veiem l'evolució del moviment nacionalista palestí, amb les seves divisions internes que l'havien portat a estar gairebé aturat, però la guerra el revifa i la Salma acaba somiant que el seu fill, en Rayà, com va fer el seu pare, combatrà per Palestina amb els fedaïs.

Sense ser una joia, aquest és un bon llibre i que aporta bona informació sobre un conflicte que encara està per resoldre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada